Terug naar Index

 

Statines en natuurlijke alternatieven

Er zijn verschillende manieren om het cholesterol te verlagen, terwijl een van de meest voorgeschreven medicijnen statines zijn. Er zijn ook natuurlijke alternatieven waarvan bewezen is dat ze het cholesterol verlagen.

Statines zijn medicijnen die het slechte LDL-cholesterol verlagen door de productie daarvan in de lever te verminderen. Hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten en moet worden verlaagd tot een gezond niveau. Statines worden dagelijks en meestal levenslang ingenomen omdat het cholesterolgehalte na het stoppen van de medicatie weer zal stijgen.

Bijwerkingen van statines

Veel mensen die statines innemen ervaren geen of heel weinig bijwerkingen. Anderen ervaren enkele vervelende – maar meestal geringe – bijwerkingen, zoals een opgezette maag, hoofdpijn of misselijkheid. Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn spierpijn of gewrichtsklachten. Het voordeel van de behandeling van hoog cholesterol is echter het voorkomen van hart- en vaatziekten die ernstige complicaties kunnen hebben.

Natuurlijke manieren om cholesterol te verlagen

Betavivo haverhartjes – bètaglucanen

Betavivo verlaagt het cholesterolgehalte op een natuurlijke wijze doordat de gel die door de bètaglucanen wordt gevormd galzuren bindt die het lichaam op een natuurlijke wijze verlaten. Als de lever nieuwe galzuren produceert wordt cholesterol uit het bloed gebruikt. Daardoor worden de LDL- en totale cholesterolwaarden met 10-15% verlaagd terwijl het HDL niet wordt beïnvloed.

Plantensterolen/stanolen

Plantensterolen komen in kleine hoeveelheden voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en zaden. Het staat vast dat deze in grotere hoeveelheden het cholesterol verlagen. De plantensterolen voorkomen dat het cholesterol weer wordt opgenomen in het bloed waardoor het LDL-cholesterol en het totale cholesterol in het bloed verminderen.