Terug naar Index

 

Goed versus slecht cholesterol

Niet elk cholesterol is slecht voor het lichaam.

Niet elk cholesterol is slecht voor het lichaam. Het is belangrijk om het onderscheid tussen goed en hoog cholesterol te begrijpen, omdat een hoog cholesterol een risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en het HDL-cholesterol een andere rol speelt.

LDL-cholesterol (slecht cholesterol)

Als er sprake is van een verhoogde cholesterolwaarde heeft dat vaak betrekking op het LDL-cholesterol. De lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL) cholesterol zijn ‘slecht’ omdat deze tegen de vaatwanden kleven en zich kunnen ophopen.

Voedsel dat het LDL-cholesterol kan verhogen bevat verzadigde vetten die zich bijvoorbeeld bevinden in dierlijke producten en eieren. Dit geldt ook voor enkele plantaardige oliesoorten, zoals kokosolie.

HDL-cholesterol (goed cholesterol)

De lipoproteïnen met een hoge dichtheid (HDL) worden als goed beschouwd omdat deze LDL-cholesterol opnemen en vervoeren naar de lever. De lever is het centrum voor cholesterol, het overtollige cholesterol wordt hier in gal omgezet en komt in de darm terecht om voedsel te verteren.

Haverproducten met een hoog percentage oplosbare bètaglucaanvezels kunnen het cholesterolgehalte verlagen.