Wat is cholesterol?

Cholesterol is een wasachtige substantie in onze bloedbaan die als lipide bekend staat. Het wordt gemaakt in de lever maar het zit ook in bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, boter en eieren. Cholesterol speelt een belangrijke rol bij het maken van vitamine D, hormonen en de vorming van galzuren voor de spijsvertering. Een hoog cholesterolgehalte is echter een risicofactor bij de ontwikkeling van har- en vaatziekten (Hart- en vaatziekten kennen meerdere risicofactoren. Verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben).

Cholesterol is niet oplosbaar in het bloed en wordt in de bloedbaan vervoerd door lipoproteïnen. De twee types lipoproteïnen die cholesterol transporteren zijn HDL (High density lipoprotein) en LDL (Low density lipoprotein), vaak “goed” en “slecht” cholesterol genoemd.

Lipiden

Een andere lipide in ons bloed is triglyceride. Een teveel aan calorieën in de voeding wordt in onze vetcellen als triglyceriden opgeslagen. Een te hoog triglyceridegehalte is 1 van de risicofactoren van hart- en vaatziekten (Hart- en vaatziekten kennen meerdere risicofactoren. Verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben).