Terug naar Index

 

Glycemische index

Met de glycemische index (GI) wordt het aantal koolhydraten berekend afhankelijk van de tijd die het lichaam nodig heeft voor de vertering. Voedsel met een lage GI heeft meer tijd nodig om te verteren

Met de glycemische index (GI) wordt het aantal koolhydraten berekend op basis van de tijd die het lichaam nodig heeft om deze te verteren. Voedsel met een lage GI heeft meer tijd nodig om te verteren waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt.

Voedingsmiddelen die leiden tot een geringe of matige stijging van het bloedsuiker leiden zijn belangrijk.

Hoe kan een dieet met een lage GI/waarde worden bereikt?

  • Kies voor basmati of voorgekookte rijst, pasta of noedels – vermijd aardappelpuree en chips van aardappelen.
  • Eet volkorenbrood of zuurdesembrood – vermijd wit brood, bagels en croissants.
  • Eet voor de afwisseling bakbanaan, quinoa of bulgur.
  • Eet volkoren roti en linzen.
  • Gebruik nieuwe aardappelen in plaats van oude – probeer eens zoete aardappelen.
  • Vervang wit of volkorenbrood door meergranenbrood of roggebrood.
  • Eet zo veel mogelijk rauwe wortelen, broccoli, bloemkool en tomaten. Groenten met een gemiddelde tot hoge GI zijn bieten en pompoen.
  • Voor wat betreft fruit hebben kersen, grapefruit, perziken en appelen de laagste GI. Meloen en dadels hebben een hoge GI.
  • Als u zin heeft in een tussendoortje kunt u onbewerkte pinda’s, walnoten en maïschips gebruiken. Snacks die vanwege de hoge GI vermeden moeten worden zijn zoutjes, gebakjes en rijstwafels.
  • Probeer eens pap, natuurlijke muesli of vezelrijke ontbijtgranen. Vermijd ontbijtgranen zoals cornflakes, Coco Pops en Rice Krispies.

Hoe kan Betavivo helpen?

Neem bij het ontbijt Betavivo haverhartjes met gewone yoghurt en bessen om de dag te starten met een lage GI.